Amacı
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi 11 ilimizde derin izler bırakmış özellikle Hatay ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ni ciddi anlamda etkilemiştir. Bu öngörülemez doğa olayı, bilimsel çalışmalarda da uzun süreli aksamalara yol açmıştır. Deprem, bir çok araştırmacımızın laboratuvar ve/veya çalışma sahalarından uzak kalmasına yol açmış, bu durum süreklilik gerektiren bilimsel çalışmalar için büyük bir engel teşkil etmiş ve aksamalara neden olmuştur.
Son dönemde üniversitelerin yetkinliğinin belirlenmesinde yürütmüş oldukları ulusal ve uluslararası fon kaynaklı proje sayısı ve proje fon tutarları önemli yer tutmaya başlamıştır. Yüksek Öğrenim Kurumu’nun son zamanlarda ve sistematik olarak bu konuda politika belgeleri yayınlamış olması ve üniversite yetkinliklerini belirleyen çeşitli ölçme ve değerlendirme sistemlerini hayata geçirmesi üniversiteleri ve araştırmacıları tatlı bir rekabet ortamına yöneltmiştir. Söz konusu rekabette var olabilmenin bir yolu da araştırmacıların, fon kaynaklarından mümkün olduğu oranda araştırmaları için kaynak sağlamasına bağlıdır. Bunun da yolu araştırmacıların her bakımdan etkin ve nitelikli proje hazırlamalarından geçmektedir.
Proje Yazım Etkinliği Desteği ile katılımcıların, TÜBİTAK Ulusal ve uluslararası destek programları kapsamındaki akademik, sanayi, bilim ve toplum ve uluslararası ikili ve çoklu işbirlikleri alanındaki destek çağrıları hakkında temel bilgilendirmeler ile söz konusu çağrılara yönelik proje hazırlama ve sunum kapasitelerinin artırılması amaçlanmaktadır.
Etkinliğin kapsamı
Proje kapsamında farklı araştırma alanlarına sahip doktora yeterliliğini almış öğrenciler veya doktora unvanına sahip araştırmacılardan oluşacak 25 katılımcıya uluslararası fon kaynaklarına başvuru kapasitesinin artırılması amacıyla proje yazım etkinliği düzenlenecektir.
Katılımcılara, TÜBİTAK’a proje hazırlamadan önce bilinmesi gereken temel proje kavramları, ulusal/uluslararası tüm fon kaynakları kapsamında gerçekleştirilecek Ar-Ge ve inovasyon süreçlerinde kullanılan, teknolojik olgunluk seviyesini ölçen bir endeks olan Teknoloji Hazırlık Seviyeleri (THS veya TRL) kavramı anlatılacaktır.
Devamında, TÜBİTAK çağrıları bünyesindeki akademik, sanayii, bilim ve toplum, ikili ve çoklu işbirlikleri ve bilimsel etkinlik ana alanlarında yer alan tüm çağrılar hakkında detaylı bilgilendirmeler gerçekleştirilecektir. Sonrasında söz konusu her bir ana alanda, alanın geneline hitap edecek şekilde, bir çağrı kodu temel alınarak, söz konusu çağrının gerekliliklerini yerine getirecek en uygun proje metni oluşturulmaya çalışılacaktır. Proje yazım etkinliğinde yer alacak kişiler söz konusu alanda daha önce proje yürütme deneyimine sahip uzmanlardan oluşturulmuştur.